Introducció a la Recerca Clínica

Necessitem investigar per produir coneixement que ens permeti reduir l’impacte dels problemes de salut, la qual cosa passa per diagnosticar i tractar millor les malalties. La recerca clínica és aquest filtre indefujible on cal posar a prova les hipòtesis que provenen de la recèrca bàsica de la innovació tecnològica o de la pròpia pràctica assistencial. Però per tal que aquesta activitat de recerca aplicada sigui prou solvent i útil, cal dominar amb suficiència els aspectes conceptuals i metodològics que són imprescindibles. Fer-ho possible és l’objectiu d’aquest curs.

Als metges i altres professionals de la salut, als alumnes i als gestors que vulguin reforçar la seva capacitat de dur a terme projectes de recerca clínica i/o entendre i poder valorar la recerca realitzada per altres persones.

Aquest curs introdueix els conceptes més importants relacionats amb el disseny, la cerca electrònica, la lectura crítica i l’anàlisi estadística que són necessaris per contestar preguntes clíniques terapèutiques, pronòstiques, etiològiques i diagnòstiques.

El curs consta de 21 temes agrupats en mòduls segons el seu disseny o bé segons el tipus de pregunta clínica. A la taula de la pàgina següent es pot consultar aquest detall. Els alumnes es poden moure de manera seqüencial d’un tema al següent, en sentit vertical o horitzontal, o bé anar directament a un tema específic

Cada un dels temes està explicat mitjançant una gravació audiovisual dels respectius professors acompanyada de diapositives i bibliografia i, en alguns casos, també de material complementari com ara exercicis i altres vídeos

Cada tema té una petita avaluació autocontestada i al final del curs hi ha una avaluació més completa, també autocontestada, dels coneixements adquirits.

El curs requereix una dedicació d’unes 40h, amb accés i horaris totalment flexibles durant cada edició del curs. Si bé el curs és plenament entenedor, està garantit el suport necessari per aclarir els dubtes que puguin sorgir als alumnes.

Al finalitzar el curs els alumnes seran capaços de:
  • Entendre i saber aplicar els conceptes més importants relacionats amb la recerca clínica.
  • Saber formular preguntes clíniques de diferent tipologia i de forma estructurada.
  • Impulsar el disseny dels estudis clínics més adients per respondre les preguntes clíniques d’interès.
  • Realitzar cerques de la literatura científica de manera dirigida, exhaustiva i eficient
  • Dur a terme una lectura crítica adient per identificar les fortaleses i les debilitats de cada estudi
  • Entendre i aplicar els conceptes estadístics més bàsics per calcular les diferents mesures d’associació i d’efecte.

Català i Castellà

Activitat acreditada pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries – Comisión de Formación Continuada. Número de registre: 09/027367-MD; Nombre de crèdits: 6,2. Període de vigència de l’activitat: del 15 de març de 2020 al 14 de març de 2021.

Per matricular-se al curs, enviar un correu a cursos@inpecs.com

  • 100% on-line
  • Autoevaluació

  • 36h d’estudi

  • Tutorizació

Fitxa del curs

Director del curs: Dr. Xavier Bonfill.

Drs. Xavier Bonfill, Ignasi Gich, Laura Martínez, Teresa Puig, Ivan Solà, Gerard Urrútia. Servicio de Epidemiología Clínica y Salud Pública, Centro Cochrane Iberoamericano. Hospital de Sant Pau. Instituto para la Excelencia Clínica y Sanitaria (INPECS).

Dr. Javier Zamora. Unidad de Bioestadística. Hospital Ramón y Cajal. Madrid. Instituto para la Excelencia Clínica y Sanitaria (INPECS).

Propera edició: Del 15 de Març de 2021 al 14 de Març de 2022